Wie heeft ze beter

Voorwoord

JK Ouwerkerk

Stamboom

Superduiven

Uitslagen 2011 Teletekst 2011

Teletekst 2006

Teletekst 2005

Reportage archief 1972-1990

Nieuws

De Kampioen uit Lekkerkerk

Wegen naar Rome

"Groten van Vroeger" anno 1989

Contact

Links

EENDAAGSE FONDSPIEGEL
 
1e Tussenstand / Totaalklassement 2005-2006
 
Jan Ouwerkerk, Lekkerkerk
 
 
 
Veertig jaar geleden kocht Jan Ouwerkerk zijn huidige woning aan de Middenhof in Lekkerkerk. Op de zolder van het huis worden duivenhokken getimmerd. Het eerste jaar wordt Jan kampioen met de jonge duiven en het jaar nadien met de jaarlingen. En deze successtory kent vervolgens geen einde. Onze hoofdpersoon is een van de weinige duivensporters die zich al tientallen jaren staande houdt in het rijk der kampioenen. En al veertig jaar vanaf dezelfde hokken! Vorig jaar had Ouwerkerk een superseizoen en was hij in onze competitie winnaar in categorie 5. Over twee jaar is deze vakman in onze competitie de beste eendaagse fondspeler van Nederland en daarom bezochten we hem opnieuw.
 
'46-VERBART'
Met nazaten van de legendarische '46' van wijlen Piet Verbart uit Druten komt de echte grote doorbraak in 1979. Jan wordt afdelingskampioen en ook in de vier jaren die volgen! Hoe onze gastheer aan deze Verbartduiven is gekomen is een verhaal apart. "Ik bracht een deel van mijn lagere-schooltijd door in het Zeeuwse Goes en daar leerde ik Piet Verbart kennen. Als kleine jongen kwam ik vaak bij hem over de vloer en natuurlijk zaten we regelmatig in het duivenhok. Als ik met straf van school werd gestuurd durfde ik nooit naar huis en dan ging ik altijd even bij Piet op bezoek. Ik vond het geweldig om met hem naar zijn duiven te kijken, hij was dan ook een échte vakman. Ik verhuisde naar Rotterdam en Verbart naar Druten. Maar de vriendschap bleef. In 1973 kreeg ik een dochter van de '57'. Deze zoon van de '46' vloog acht eerste prijzen bij elkaar en kwam toen gewond thuis, waarna Verbart hem naar het kweekhok verhuisde. Ook kreeg ik twee eitjes van de legendarische '46', die zelf schitterde met liefst vijftien eerste prijzen. Uit één van die eitjes kroop de 'Kras Zoon'. Enkele jaren later kreeg ik nog een zoon van de '46', die ik de 'Blauwe Zoon' noemde. Dit zijn mijn stamduiven geworden. Jarenlang heb ik met die Verbarten gespeeld en pas heel veel later ben ik op zoek gegaan naar bloedverversing. In mijn huidige eendaagse fondstam spelen vooral de duiven van Kees Bosua uit Dordrecht een aanzienlijke rol. Ik denk dat thans wel vijftig procent van mijn stam het bloed van zijn duiven voert. Vooral met de NL96-5666017, die ik 'De Bosua' noem, ben ik enorm geslaagd. Ze komt nog rechtstreeks uit het 'Autokoppel' van Kees en is de oma van mijn '83' en '84', maar ook van mijn beste jaarling en tweejarige van 2006. Maar ook de Verbarten zijn altijd nog aanwezig en met duiven van Klaas van Dorp & zonen uit Rotterdam ben ik de laatste jaren ook goed geweest."
 
SUBLIEME DOFFERS
De duiven worden bij Jan gespeeld op totaal weduwschap. Om een duistere reden hebben de duivinnen het de laatste twee jaar af laten weten, maar gelukkig zitten er enkele sublieme doffers op het hok. Bijvoorbeeld de nestbroers NL03-1168483 en NL03-1168484. De '83' is de beste van het tweetal en is al vanaf zijn geboortejaar de beste van het hok. Hij vliegt al kop vanaf honderd kilometer, terwijl zijn broer de '84' pas vanaf vijfhonderd kilometer echt op stoom komt. Beide doffers stonden vorig jaar bij de beste elf eendaagse fondduiven van Nederland (NPO/Eendaagse Fondspiegel). Ook dit jaar heeft Jan veel plezier beleefd aan het duo dat nu naar het kweekhok gaat.
In tegenstelling tot vorig jaar zijn de duiven dit jaar begeleid volgens een strak schema. Vorig jaar moest ik veel werken en kwam het regelmatig voor dat de duiven niet konden trainen. Of het gebeurde dat doffers, duivinnen en jongen tegelijk trainden. Het maakte toen blijkbaar allemaal helemaal niets uit. Ze vlogen de stukken eraf en na een dagfondvlucht kon je echt niet zien dat ze in de mand hadden gezeten. Als je echt de vorm te pakken hebt en je hebt ook nog eens kwaliteit op je hok, dan is duivensport niet zo moeilijk. Dit jaar hebben wel alle duiven apart en op de klok getraind, maar de vorm zoals ik die verleden jaar had kreeg ik niet te pakken en daar kun je niets tegen doen. Al mag ik niet mopperen, op de overnachtfond ben ik le onaangewezen in Sector 2 geworden en op de eendaagse fond ben ik als tweede onaangewezen in Afdeling 5 volgens het NPO-systeem geëindigd. Ik denk dat veel liefhebbers daar wel voor zouden tekenen."
 
 
FLAUWE KUL
Jan beoefent de duivensport in grote lijnen al jaren op dezelfde manier. Nieuwe poedertjes, pilletjes en speciale motivatiebakken laat hij graag aan zich voorbij gaan. Volgens mij is motivatie grote flauwe kul. Het zijn altijd dezelfde duiven die voor de liefhebber het mooie weer maken, terwijl zijn andere duiven op dezelfde manier werden verzorgd. Volgens mij gaat het alleen om kwaliteit en een goede conditie en die is alleen te bereiken als het met de gezondheid wel snor zit. Ik koppel zoveel mogelijk goed x goed. Maar net als alle andere liefhebbers heb ik meer mindere en middelmatige dan goede duiven. De bewezen goede gaan tegen elkaar en voor de rest let ik ook een beetje op bouw en afstamming Als ik iets aanschaf dan probeer ik ze natuurlijk wel van de beste duiven van de liefhebber waar ik ze ga halen te krijgen, anders heeft het weinig zin. Verder wil ik 'complete' duiven Dat zijn duiven die kop kunnen vliegen van 100 tot en met 700 kilometer. Ze hebben geen grote fouten en zijn duiven uit één stuk waar je niet zomaar doorheen pakt. Ogenkleur zegt me niets, wel de blik van een duif!"
Sinds enkele jaren is het voersysteem van de duiven aangepast. Ik ben meer erwten en peulvruchten gaan geven, maar minder gerst. Ik ben er van overtuigd dat dit voor de fond beter is, maar aan de andere kant twijfel ik of deze methode goed is voor duivinnen op weduwschap. Die presteren bij mij de laatste jaren namelijk beneden de maat. Normaal gezien gaf ik al mijn duiven hetzelfde voer, maar volgend jaar ga ik de duivinnen iets anders voeren. Meer zoals ik dat vroeger deed. Als je op niveau wil blijven presteren, moet je niet bij de pakken neerzitten!
 
 
Falco Ebben   Nationale Eendaagse Fondspiegel 2006