Wie heeft ze beter

Voorwoord

JK Ouwerkerk

Stamboom

Superduiven

Uitslagen 2011 Teletekst 2011

Teletekst 2006

Teletekst 2005

Reportage archief 1972-1990

Nieuws

De Kampioen uit Lekkerkerk

Wegen naar Rome

"Groten van Vroeger" anno 1989

Contact

Links

Duivenvlucht.nl
 
12+1 vraag aan de grootmeester van Rotterdamse duivensport Klaas van Dorp.
maandag 10 mei 2010
 
 
Heerlijk weertje en dus een mooie gelegenheid om even naar Klaas van Dorp te gaan. Direct na het middageten daar ik dan de grootste kans heb dat hij nog even in zijn bekeronderkomen op de bank zit. En dit had de vrije vogel goed ingeschat. De grootmeester (ook niet de jongste meer) lag heerlijk onderuit toen de vrije vogel voor zijn neus stond. Het ijs was snel gebroken en al gauw hadden we het over de ditjes en datjes de duivensport en organisatie aangaande. Klaas was voor mij toen ik nog actief aan de wedstrijden deelnam de bull in het dartbord. Als ik Klaas voor kon zitten wist ik dat ik in de bond vroeg zat. Tegen mijn compagnon zei ik dan ook altijd ,,het is moeilijk maar Klaas moeten we pakken,, De verhouding tussen mij en Klaas van Dorp heeft daar nooit onder geleden het was gewoon een sportief streven en Klaas wist dat ik er zo over dacht.
In de diverse reportages die ik tot nu toe maakte kwamen altijd de duiven van Klaas van Dorp naar voren als grondleggers van successen. Maar op de vraag aan Klaas ,,wie hebben er successen met je duiven,, haalt hij een beetje schuchter zijn schouder op. Klaas is geen bluffer en blijft met beide benen op de grond staan en de antwoorden moet je er als het ware uittrekken. Klaas gaat er vanuit dat als je de uitslaglijsten volgt weet je genoeg. De vrije vogel heeft nogal veel contacten in de duivensport en kan hier gerust schrijven dat er op veel hokken in Nederland successen worden behaald met de duiven van deze eenvoudige grootmeester in de duivensport die in het rijtje van Jos van Limpt en de gebroeders Janssen past. Allemaal gewoon eenvoudige mensen die ondanks hun successen met beide benen op de grond bleven en blijven staan, allemaal stuk voor stuk geen bluffers. Ook weet de vrije vogel dat Klaas liefhebbers heeft geholpen aan goede duiven zonder dat de portemonnee open moest gewoon als echte collega duivenliefhebber.
Maar het werd tijd voor de nu al beruchte 12 + 1 vragen.
1 - Wie bent u en onder welke naam neemt u deel aan de duivensport?
Ik heet Klaas van Dorp en neem deel aan de duivenvluchten onder de naam Klaas van Dorp& Zoon. En ik wil duidelijk aangeven dat mijn zoon ook intens bij de duiven betrokken is en vind het jammer dat hij er nu niet bij is ,maar er moet ook gewerkt worden.
2 - Hoelang beoefent u de duivensport ?
48 jaar.
 
 
3 - Uit welke rassen is uw soort opgebouwd?
Ons ras is hoofdzakelijk opgebouwd met v.Loon duiven, enkele rechtstreeks gehaald maar in hoofdzaak afkomstig bij Piet Brecht vandaan.Ook zijn er duiven gehaald bij Jan Ouwerkerk en bij Geerlings in Wommelgem Belgi
4 - Welk spel speelt u het liefst met uw duiven ?
Eendaagse vluchten op totaal weduwschap en de fondvluchten op het nest.
5 - Wie is uw duivenarts en wat doet u aan medische begeleiding van de duiven ?
Dhr Wolf uit Hattemerbroek voor de controle's en zonodig volgt er aktie.
6 - Hoe gaat uw direkte omgeving om met het feit dat u de duivensport waarin veel tijd gaat zitten beoefend?
Mijn vrouw vindt het prima ,ze zegt er nooit wat van.
7 - Wat vind u de grootste verandering in de duivensport de laatste 10 jaar ?
Het elektronisch constateren.
8 - Wat is uw systeem betreffende het voederen, ontsmetten en opbouwen van en naar een vlucht ?
Bij thuiskomst volle bak zwaar voer daarna twee dagen dieet mengeling en dan weer opvoeren. Geen ontsmetting bij thuiskomst maar er zit wel druivensuiker in de drinkpot. En om de drie weken een 10% geelkuur. Wel worden tweemaal daags de drinkpotten gewisseld en schoongemaakt.
9 - Wat was uw grootste prestatie in afdelingsverband ?
Het aantal eerst gespeelde prijzen in afdelings verband heeft Klaas niet eens bijgehouden, wel geeft hij aan de 1 ste Nationaal Cahorst te hebben gepakt.
10 - Wat hebben andere liefhebbers met uw duiven gepresteerd?
Danny de Voogd in Yerseke heeft een goede duif van hem rondvliegen en bij Jan Ouwerkerk vliegt er ook een met ,,van Dorp,, bloed in de aderen die het papier geregeld weet te raken.
11 - Welk belang schept u aan goed gekuiste hokken ?
Schone hokken is van het allergrootste belang. in de winter gaan alle plafonds en broedhokken eruit zodat het vierkant leeg is en dan gaat de hogedrukspuit met ontsmettingsmiddel door alle hokken heen. Veel werk maar Klaas denk dat je er dit ook voor moet over hebben om de duiven gezond te houden en tot goede prestaties te komen. Zwevend duivenstof is niet goed voor jezelf maar zeker niet voor de duiven dus een goede verluchting is een must in de hokken. Als ik bij de vader en zoon combinatie op bezoek kom ben ik altijd het meest (na de duiven natuurlijk) onder de indruk van het washok van de drinkpotten. De drinkpotten moet je tweemaal daags verwisselen en schoonmaken en dan goed laten drogen is het advies dat Klaas voor elke liefhebber mee wilt geven, geef bacterien en virussen geen kans. Houd je duivenkolonie gezond en dan komen de prestaties (als je er hard aan werkt) vanzelf.
12 - Hoelang denk je nog duivenmelker te blijven ?
Zolang de gezondheid het toelaat. Maar Klaas geeft ook aan dat veel liefhebbers te veel duiven houden voor de tijd die ze eraan kunnen besteden. Klaas zijn zoon Rik werkt helemaal in Hilversum en als Klaas het niet meer kan opbrengen moet er een oplossing komen ,daar er om deze kolonie raspaarden te onderhouden veel ,heel veel tijd nodig is. En zeker als je het systeem zoals het nu wordt toegepast wilt blijven nastreven.
+1 - deze vraag mag de liefhebber zelf invullen.
Klaas zoekt zelf niet graag de publiciteit wat ook duidelijk was tijdens ons gesprek.,, Doe gewoon dan doen we al gek genoeg,, zou hij iedereen als lijfspreuk willen toebedelen. Maar deze vader&zoon combinatie deed eens mee aan de hokkenrace in China en de Van Dorp duiven behaalde daar de 1 ste en 2 de prijs. Niemand in Nederland besteedde daar aandacht aan , maar als het nu eens duiven van Eyerkamp waren geweest dan waren er extra oplages van de Nederlandse duivenbladen gedrukt.
Natuurlijk verkoopt Klaas ook duiven als ernaar gevraagd wordt maar commercie is hier absoluut niet de drijfveer voor het streven naar succes. Gewoon duivensport beoefenen op hoog niveau dat is de doelstelling van Klaas en Rik van Dorp, de grootmeester en zijn zoon in Rotterdam.
Ik wens deze combinatie nog veel succes toe dit seizoen en hou de vorm van de laatste vlucht Pommeroeul bij je duiven vast. Het was een gezellig uurtje babbelen in het kamertje waar de bekers van de Chinese n hokrace stonden te pronken als nagedachtenis aan deze verzwegen grootse prestatie.
De vrije vogel