Wie heeft ze beter

Voorwoord

JK Ouwerkerk

Stamboom

Superduiven

Uitslagen 2011 Teletekst 2011

Teletekst 2006

Teletekst 2005

Reportage archief 1972-1990

Nieuws

De Kampioen uit Lekkerkerk

Wegen naar Rome

"Groten van Vroeger" anno 1989

Contact

Links

Neerlandse postduiven orgaan 17april 1980
 
JAN OUWERKERK,
LEKKERKERK
 
 
GENERAAL KAMPIOEN C.C. ZUID-HOLLAND, AFD.C (NABvP), LEK EN MERWE EN P.V. DE POSTDUIF, LEKKERKERK
 
Een enorm imponerende erelijst, waar de gehele familie Ouwerkerk zijn medewerking aan heeft verleend. Als je zo,n lijst leest denk je, wat heeft die man een leuk seizoen, het zal ook wel een tikkeltje geluk zijn geweest.
Maar als je kennis maakt met deze mensen bemerkt  je al snel dat het geen toeval is.
Neem b.v. het verschijnsel, dat mevrouw Ouwerkerk precies als haar man, met veel kennis van zaken mee praat en mee gegevens aandraagt over hoe het allemaal tot stand komt en wat er vooral voor nodig is jarenlang in de voorste gelederen aanwezig te zijn.
 
Ja, als ik er een uurtje over gesproken heb, dan wordt het geheel vanzelfsprekend, dat Jan Ouwerkerk zo heeft toegeslagen in 1979. Hij is realist genoeg om volmondig toe te geven, dat je b.v. het geluk moet hebben, dat de topvorm je niet in de steek laat, maar onmiddellijk laat hij erop volgen: Maar dan moet je er bij het verzorgen en begeleiden van de duiven wel alles aan doen om dit mogelijk te maken.
Dat is de spijker op zijn kop slaan. Sportvrienden uit zijn omgeving weten het natuurlijk al, maar elke minuut dat hij met de verzorging bezig is, let Jan Ouwerkerk overal op, ook t.a.v. de hokken. Het zo praktisch en efficiënt mogelijk doen van alles, dat is zijn credo; altijd opletten.
 
hokaccommodatie van Jan Ouwerkerk, Lekkerkerk
 
Het is ook hier weer die optimale aandacht en grote inzet om te bereiken wat je wilt, dit is toch duidelijk hét uitgangspunt om aan de top te komen én te kunnen blijven, bij Jan Ouwerkerk heeft zich dit al lang bewezen. Eerder met zijn vader behoorden zij in Rotterdam bij de postduiven-elite. En nog eerder, in Zeeland wonend te Goes, waren zij er ook bij.
Toen Jan zich in Lekkerkerk vestigde stelde hij zich ten doel er ook hier weer zo vlug mogelijk bij te zijn. Gezien het resultaat, kun je er niet omheen, dat deze man beschikt over een goede kennis en praktisch inzicht, jarenlang is hij al in de top van de klassering te vinden.
In alles manifesteert zich de man, die weet wat hij wil. Steeds is Jan attent, waar hij ook is, als er een nieuwigheid die hem interesseert te bespeuren is, ziet hij dat ook en werkt e.e.a. voor zichzelf uit en doet er zijn voordeel mee.
 
Enkele voorbeelden van zijn praktische uitvoering van gezond redeneren:
a. Geen drinkbakken maar literflessen (kosten maar een kwartje) aan de wand gemonteerd, daaronder een ruim voederpotje staande op een tafeltje van ± 40cm breedte. U kan het zien op de foto van zijn "blauwe duifje", let op het smalle plankje (geen ruimte om uitgebreid te bemesten), erg efficiënt en veel minder stof in het water.
b. De ramen in het dak van zijn hok waren van kunststof, die kunststof platen werden ruw en lelijk, dus minder licht en Jan verving ze door glazen ramen. Die blijven helder, aldus Jan.
 
"Het blauwe duifje"NL.771113861, met 18 prijzen in 1979 kampioenduif C.C. Lek en Merwe en Afd. C
 
Bij de kweek streeft Jan Ouwerkerk zeer bewust, naar een duif, die zowel kort alsook lang sterk kan vliegen. Dat gaat erg goed (zie straks de uitslagen), de soorten/rassen welke hierin hun bijdrage leveren zijn o.a. Janssen's via Gebr. De Wit-Kouderkerk en P. Verbart-Druten (uit zijn "46"), kinderen van de geweldige "Dolle" van Marijn van Geel, waar goeie uit komen. De "07"van Piet van Halewijn, voornamelijk soort van Jan Ouwerkerk, kweekte met een zoon van de "Dolle" de "87"o.a. 1e prijs Bergerac en 18e in de C.C. Zuid-Holland tegen 4.414 deelnemers. Op St. Vincent was Jan er ook bij met b.v. 9e en 43e tegen 2.465 deelnemers in C.C. Zuid-Holland.
 
kleinzoon "46"                            uit een zoon van "De Dolle" van Marijn van Geel (l.) met de "07" van
                                                      Piet Halewijn (r.) kweekte Jan ouwerkerk zijn 1e prijswinnar Bergerac
 
Enkele overwegingen van de heer Ouwerkerk:
'Ik let er op, dat de vleugeltoppen niet te scherp zijn, meer iets afgerond met toch een goede ventilatie in de top der pennen, ook aan gelijke lengte van de laatste vier pennen hecht ik belangrijke waarden.'
'Voeren is uiterst belangrijk, uitgangspunt is 'in principe' per duif één eetlepel in totaal per dag, maar ik let per voeding op of de totale hoeveelheid (dus 20 duiven in een afdeling krijgen 20 eetlepels) mogelijk op een bepaald moment niet toch teveel is. Ik bekijk dat op het moment van voeren, zie ik dat ze er mogelijk te veel aan hebben en ik meen dat dan zelfs één eetlepel catastrofaal kan zijn, zeker bij de weduwduivinnen, dan geef ik minder dan de gedachte hoeveelheid.'
'Ook heb ik jaren geleden eens geconstateerd, dat ik bij het vallen van de le pen goeie vliegers verspeelde. Ik geef daarom geen duif, welke zijn eerste pen net heeft geruid, meer mee. Wil ik een bepaalde duif op een geplande vlucht zonder risico inmanden, dan trek ik tijdig de eerste pen 'zorgvuldig' uit, het verspelen is aanzienlijk minder nu.'
 
Enkele bewijzen van de complete duif en zijn vliegresultaten over geheel de lijn hier zijn 'Blauw Duifje' een prachtig; prima kijkend duivinnetje H77-1113861. Bedenkt u dat dit duifje in 1978 o.a. de 16e prijs van Bergerac won en in 1979:
9e Roosendaal 270d.: 171e Strombeek van 1.859 d.: 231e St.Ghislain van 2.161 d.: 7e Noyon van 1.976 d.: 64e St. Quentin van 2.036 d.: 23e Compiegne 1.711d.: 74e Corbeil van 1.564 d.: 17e Noyon van 1.075 d.: 75e Orléans van 917 d.: 3e Compiegne van 872 d.: 5e Chatreauroux van 562 d.: 141e Noyon 861 d.: 39e St. Dizier 740 d.: 24e Corbeil van 567 d.: 45e duffel van 2.317 d.: 24e Strombeek van 1.923 d.: 86e Soignies 1.618d.: 55e St. Ghislain 1.174 d.
Totaal 18 prijzen, lust u nog peultjes!!!
 
Er zitten meerdere duiven welke boven de 10 prijzen gevlogen hebben per seizoen. Er wordt al een tiental jaren met succes gespeeld op volledig weduwschap. De duiven worden gelijk gezet in twee ploegen, van die twee ploegen zitten alle duivinnen in een links van de twee weduwnaarshokken gelegen afdeling. Na het openen van het schuifje kunnen de duivinnen bij de doffers.
Elke week zien alle doffers hun duivin vóór het inmanden, de doffers welke niet op reis gaan worden in een mand gedaan en ná de aankomst der wedstrijdduiven op 3-4 km gelost. 'Van die aankomst geniet de gehele familie, het is een prachtig gezicht die aanstormende doffers, zegt mevrouw Ouwerkerk. Toch weer dat beetje meer, dan meesten van ons doen.
Ik beloofde u inzicht in de uitslagen. Welnu Jan won in 1979 o.a. 16x een le, l2x een 2e en totaal 65 prijzen bij de eerste vijf in vereniging 'De Postduif'. Twee geweldige uitslagen in zijn club waren:
29/4 Strombeek, 241 d., 54 mee: 1, 3, 4, 7, 10, 14, 15, 18 enz., totaal 21 prijzen. Bergerac,72d.,27mee: 1, 3, 4, 5, 9, 10,  14, 18.
In de C.C. Lek en Merwe o.a. 4x een le, 8x een 2e, in totaal 31x bij de eerste tien prijzen, bij een gemiddelde deelname van 1.429 duiven per concours, inclusief de fondvluchten, om van te dromen dacht ik zo.
Behaalde kampioenschappen in b.v.  C.C. Lek en Merwe: le vitesse, le midfond. 1e fond, 6e jong, 2e navlucht, 2e koppelwedstrijd met Gebr. Elkhuizen en Zn., etappe kampioen, duifkampioen midfond, fond totaal oud (met uiteraard zijn formidabel blauwduifje eerder vermeld) en duifkampioen navlucht, ook in afd. C is het blauw duifje generaal kampioen.
Een totale beloning voor een nauwkeurig en niet aflatende verzorging en tevens een bewijs van de 'klasse' als postduivenliefhebber van Jan Ouwerkerk uit Lekkerkerk, waarbij het ideaal is, dat zijn echtgenote hem door haar belangstelling en medewerking bij wat er maar moet gebeuren, terzijde staat. Geweldig zo'n stel mensen.
 
Reeuwijk        P. SCHENKELS     neerlands postduiven orgaan 17 april 1980