Wie heeft ze beter

Voorwoord

JK Ouwerkerk

Stamboom

Superduiven

Uitslagen 2011 Teletekst 2011

Teletekst 2006

Teletekst 2005

Reportage archief 1972-1990

Nieuws

De Kampioen uit Lekkerkerk

Wegen naar Rome

"Groten van Vroeger" anno 1989

Contact

Links

Reportage Vredesduif 21 mei 1982
 
 
met de billen bloot...
 
Jan Ouwerkerk, de stuntman uit Lekkerkerk
 
 
Het was Kees Bosua die ons in zijn bijdragen en ook woordelijk nieuwsgierig maakte naar Jan Ouwerkerk en zijn duiven. Bijna wekelijks hing onze man uit Zuid Holland aan de lijn en telkens weer schilderde hij in kleurrijke bewoordingen de exploten van Jan Ouwerkerk. "De beste speler van Zuid Holland" aldus Kees, "en dat mag je gerust in de krant schrijven". Dat doen we dan bij deze.
 
We zijn met Kees naar Lekkerkerk  gereden en hebben de rit niet betreurd. Ouwerkerk is op duivensport gebied een persoonlijkheid. Iemand die weet waarover hij praat en met uitslagen om van te duizelen. Tegen vele duizenden duiven eerste prijzen spelen gebeurt daar met de regelmaat van de klok. Van Corbeil kan hij tegen een kleine 1000 duiven de 4 eersten spelen. Van Bergerac afgelopen jaar klokte hij op een goed uur vijf duiven van de 17 mee, waarbij hij reeds begint om 12.29 uur. Ook is het al eens voorgekomen dat hij, dit was in 1978 van Bergerac, 2, 3, 4, 5 en 6 pakte van zo'n 500 duiven. Corbeil schijnt dan helemaal een kolfje naar zijn hand te zijn. Op deze vlucht schijnt hij een abonnement te hebben op de zege. Zeges die dan niet worden behaald tegen een clubje uit de straat maar vaak tegen het kruim van de Zuid Hollandse duivensport. Zoals op de Bondsvlucht van afgelopen jaar toen hij 6358 mededingers niet alleen te snel af was. maar ook nog beslag legde op de 2e plaats.
DUBBEL WEDUWSCHAP
In eerdere reportages hebt u kunnen lezen dat Jan Ouwerkerk zijn stuntuitslagen behaalt met dubbel weduwschap. We pluizen zijn handelwijze dan ook niet tot op de naad uit, maar beperken ons tot de hoofdzaken. Hoofdzaken die erin bestaan dat hij vindt dat het heel belangrijk is de duivinnen op hun 'duivinnenhok' te laten en ze van daaruit gewoon te laten trainen. Dus niet opgesloten in hun bak om het paren te voorkomen, zoals veel wordt gedaan, maar de vrouwtjes "gewoon" los op het hok. En wel op schabbetjes. Precies zoveel als er duivinnen zijn; en eerder hebt u kunnen  lezen dat er niet weinig zijn. ''Hoe meer duivinnen op een hok, hoe minder gemakkelijk ze zullen gaan paren" beweert hij. Ook zeer zuinig omspringen met voer, vooral licht voer, moet de erotische neigingen van de dames mee helpen onderdrukken. Verder is de relatie melker duif erg goed, van elke duif kent hij bijna hun hebbelijkheden. Maar, omdat men bij zulke grote kampioenen als Ouwerkerk uiteraard het naadje van de kous wil weten (hij werd dit jaar voor de 3e opeenvolgende keer kampioen in de afdeling) hebben we hem een aantal indringende vragen gesteld. Doch voor we eventueel aan een of ander geheimzinnig flesje of kuur toe zijn eerst een
STUKJE VERLEDEN
Jan Ouwerkerk is nu 42 jaar en heeft "altijd al" duiven gehad. Zijn vader speelde al met de duiven en Jan is er a.h.w. mee opgegroeid. Anders dan de eerste echter, die meer om geld speelde vindt Jan het fascinerend te strijden om kampioenschapspunten.
1972 en 1976 zijn seizoenen die Ouwerkerk niet licht meer zal vergeten. In 1976 zat heel zijn ploeg jaarlingen op een keiharde Chateauroux. Ze presteerden goed en werden een tijdje later opnieuw ingezet op Chateauroux. Opnieuw was het meer dan zwaar voor de duiven (welke vlucht in het gedenkwaardige jaar 1976 trouwens niet?) en opnieuw deden de duiven wat van ze ver~ wacht werd.
"Kapot gespeeld" meende de concurrentie en eerlijk gezegd. Jan was er zelf ook niet zo gerust in Wat bleek echter? De duiven die het best presteerden op deze zo zware fond vluchten zouden later ook de besten blijken. Jan heeft er van geleerd dat goede duiven in vorm de mand in moeten. Ze zullen er niet van weten en als ze werkelijk klasse en vorm hebben, speel je ze zo gauw nog niet kapot. Overigens moet je natuurlijk wel weten met welke duiven je "wat" gaat spelen. "Tot 500 km zijn het bij mij de Verbart duiven die het mooi weer maken. Wordt het zware fond dan kom ik met andere duiven op de proppen." Jan heeft genoeg verteld. We gaan hem een aantal vragen stellen.
Van jou is bekend dat je het dubbel weduwschap speelt. Wat vind je de voordelen en nadelen van dit systeem?
Grootste voordeel is dat je beide geslachten beter op hun sportieve waarde leert kennen. Daar komt bij dat we helaas niet altijd bij mooi weer met duiven spelen en bij minder goed weer is het van duivinnen bekend dat ze er ook zijn. Onderling paren valt met mijn systeem mee en zitten er al eens te zotte vrouwtjes tussen, dan gaan die eruit. Het grootste nadeel is dat je soms van de meest sublieme duiven niet meer dan één ronde kunt kweken.
Men noemt jou de stuntman. Wat is de grootste stunt die je ooit hebt gemaakt '
Dat is moeilijk te zeggen. Misschien is het die Bergerac van 1978 met 5 prijzen bij de eerste zes of die Çompiègne met de 16 eerste prijzen in de vereniging. De wind stond toen noord-oost en de duiven deden 1000 mpm.
De 16 eersten spelen in een vereniging, dat wil er bij mij niet in. Dit kan toch alleen maar als de concurrentie hier erg zwak is? Je moet zoiets in het zuiden van het land eens proberen!
Hier zitten even goede duiven als waar ook. In de CC pakte ik op die vlucht nl 6 prijzen bij de eerste 25. En dat was van 1945 duiven. Er zaten dus slechts 9 andere duiven tussen en je maakt mij toch niet wijs dat die andere, pakweg 1850 duiven, allemaal slechten geweest zijn!!!
Wat voor speciaals voer je uit om stunten als deze te verwezenlijken ?
Je zult het niet geloven maar, helemaal niets. Die supervorm is er ineens. Ze komt als een dief in de nacht en kan ook zo weer verdwenen zijn. Als ik wist hoe je e.e.a. moest doen, dan zou ik elke week toch zo'n stuntuitslag maken! Geloof me, ik doe daarbij precies hetzelfde als wanneer het al eens wat minder mocht gaan.
De beste duiven die je ooit gehad hebt, wal waren dat voor vogels ?
Ik heb vele goede duiven geehad. De 02 uit mijn Rotterdamse periode was in heel de streek bekend. En ook de 31, een doffer die op 8-jarige leeftijd nog los vooruit vloog op Compiègne. Op het moment is het misschien wel de 55. Een duivin die heel gemakkelijk eersten wint tegen soms 1000-den duiven. Zewerd gekweekt uit een duif die nooit los geweest is. Het was een zoon van de wereldberoemde 46 van Verbart, een zuivere K1ak, en hij gaf deze duif op 6-jarige leeftijd. Dat duiven die nooit los geweest zijn niet zouden kweken is dus een fabeltje. De moeder van de 55 was de 12. Een hele goede duivin die als jaarling in de vereniging 9 maal bij de eerste 4 vloog!
De moeder was 5 jaar toen ze de 55 gaf en nadien heeft dit koppel nooit meer op elkaar gezeten Overigens was de 55 reeds als jong een hele goede en vloog toen in 1979 een 2e van Orlèans.
 
 
Op welke stand wint deze duivin haar eerste prijzen?
Op alle standen. Zowel op weduwschap als op nest. Het is toch de kwaliteit die telt. Een voddebaal zal er op de beste stand nog onderdoor zitten.
Heb je veel geld geïnvesteerd om aan zulke klasbakken te komen?
"Wat is veel geld? Met krijgertjes gaat het toch moeilijk denk ik. Ik heb altijd wel het principe gehad nooit ergens 1 of 2 duiven te kopen. Je hebt dan te veel geluk nodig. Als ik versterking zocht was het steeds 10 of 12 jongen van hetzelfde hok Zo kocht ik er bij de gebrs. de Wit 10, bij van Geel 10 en zopas bij Wijnacker 12. De duiven die bij mij op de halve fond zo hard vliegen zijn echter de Verbart-duiven. Maar met dit soort moet je echt niet verder gaan dan Chateauroux"
Met welke duiven speel je dan fond?
Met de gekruiste van Geel en Halewijn duiven.
Halewijn, wie is dat nu weer?
Dat je dat vraagt verwondert me niets. Over deze man werd nooit geschreven maar hij had de beste duiven op de fond wel te verstaan, die er ooit in Nederland gezeten hebben. Hij woont hier in Lekkerkerk en op de overnachtvluchten was hij een aantal jaren onklopbaar. Hij kweekte zijn fameuze fondflyers uit marktduiven en uit torenduiven. Maar er waren geen beteren. Van hem leende en kreeg ik duiven en het is dit soort zuiver of gekruist met de Marijn van Geel duiven die bij mij voor successen zorgen op de fond. Weet je trouwens wel dat Versendaal uit Strijen dit jaar op nationaal St.Vincent de auto won? Wel, die duif kwam van mij en dat was zo'n Halewijn duif.
Wat deden je beste duiven als jong?
Dat waren, op één enkele uitzondering na, ook als jong mijn beste vogels. Op goede halve fondduiven hoef je niet lang te wachten als ze echte klasse hebben.
Uit welke duiven kweek je hij voorkeur?
Uit de beste!
Worden doffers en duivinnen voor het inmanden bij elkaar gelaten?
ALTIJD ! Soms is het slechts 5 minuten en soms wel een uur. Bij thuiskomst zit er meer systeem in. In het begin laat ik ze maar even samen, aan het eind van het seizoen wel eens tot het donker is.
Zijn doffers op weduwschap even goed, beter, of slechter als duivinnen?
Dat maakt niets uit. Ik heb enkele superduiven en dat zijn toevallig duivinnen. Maar dat wil niet zeggen dat duivinnen beter zijn. Je kunt bij slecht weer wel meer vertrouwen hebben in duivinnen.
Komt het voeren nauw hij jouw systeem?
Voeren is altijd belangrijk. Ik ben tegen peulvruchten. Voor licht voer met veel maïs en gerst. In de winter krijgen mijn duiven ook veel groentes.
Hoe is de verluchting?
De hokken bij mij staan boven mijn huis en zijn dus per definitie vrij warm. Ik ben de hokken in de loop der jaren wel steeds dichter gaan maken, hoewel ik onmiddellijk toegeef dat het met open hokken ook gaat. In 1972 en in 1976 had ik constant een raam open en ik speelde prima. Wel heeft men met dichte bokken constantere vorm. Ik vind ook dat er absoluut geen luchttoevoer mag zijn. Dat veroorzaakt tocht!
Hoe zit het met kuren of medische begeleiding?
Voorstanders van medische begeleiding en mensen die bijna wekelijks bij een dierenarts staan, spelen steeds slecht met duiven. Mijn duiven krijgen niets, hoewel ik weet dat velen dit niet zullen geloven. Ik zal je een mooi voorbeeld geven dan kun je zien hoe ik erover denk. In 1972 waren mijn duiven heel de winter wat "snotterig". Ik ging naar een dierenarts die het onmiddellijk zag: ornithose.  Ik kuurde maar er kwam geen beterschap. Nadien bleek het trichomoniase te zijn en na een kuur daartegen ging het wel. Meteen blijkt dus wel dat ik zeker naar een dokter zou gaan als daar absolute reden toe mocht zijn. En als je het helemaal wilt weten. Na de vlucht komt er wel een ontsmettingsmiddel in het water. Coccidiose kun je op een droog hok weg poetsen. Ooit had ik een duif die er last van had en met veel te poetsen verdween de coccidiose. Zonder geneesmiddelen dus.
Dus je maakt de hokken erg veel schoon?
Hoe kom je er bij ? (lachend) Ik poets nooit ! (Kijkt veelbetekenend naar zijn vrouw en deze blijkt al evenzeer met de duiven begaan als Jan zelf. Zij blijkt het te zijn die de hokken tot soms wei driemaal per dag schoonmaakt).
Zijn er specifieke fond en vitesse-duiven?
Mijn fondduiven doen het ook op de vitesse. Maar met echte vitessers, en halve fondduiven, zoals de Verbarts moet je natuurlijk geen fond gaan spelen. Overigens moet je met je fondduiven ook niet elke week spelen want dan doen ze het op de fond niet.
Wat is de grootste fout die je ooit gemaakt hebt?
Ik weet het niet. Nu ken ik het. Volgend jaar gaat het misschien niet en dan kun je er met dezelfde duiven en begeleiding ineens niets meer van.
Wat stoort U het meest?
Vroeger de jaloezie en de praatjes. Maar daar wordt je hard in. Nu erger ik me niet zo gauw meer. 0f het moest zijn dat de lossers te argeloos met de duiven omgaan.
Wie bewondert U het meest?
Bewonderen is een zwaar woord. Ik heb respect voor werkers en bestuursmensen. Veelal krijgen ze alleen kritiek, maar door hun inspanningen kunnen wij met duiven spelen.
Een eerste taak voor de NPO?
Kan ik niet over oordelen ik sta niet in hun schoenen.
 
Tot zover het kruisverhoor met Jan Ouwerkerk. Nogmaals blijkt dat men het bij die hele grote kampioenen niet in flesjes of andere geheimen moet zoeken Maar duivenliefhebbers zijn halsstarrig. Weigeren vaak eenvoudig te geloven dat je om hard te spelen eigenlijk niet veel meer nodig hebt dan heel goede duiven die evenredig verzorgd worden.
Zouden al die vedetten dan samen afgesproken hebben de massa dom te houden en hun geheim te verzwijgen ? Geloof het maar niet. Ze hebben wel allemaal hetzelfde gemeen: Goede duiven!
En hoeveel kampioenen zijn er wel niet die na enkele jaren glanzend spel ineens terug in de vergetelheid verzinken? Zoiets zou toch onmogelijk moeten zijn als ze hun prestaties dankten aan geheimen. In tijden van slecht spel hebben ze echter de duiven niet meer die ze eerst wel hadden Maar maak dat de duivenliefhebbers maar eens wijs !
 
 
Ad Schaerlaeckens