Wie heeft ze beter

Voorwoord

JK Ouwerkerk

Stamboom

Superduiven

Uitslagen 2011 Teletekst 2011

Teletekst 2006

Teletekst 2005

Reportage archief 1972-1990

Nieuws

De Kampioen uit Lekkerkerk

Wegen naar Rome

"Groten van Vroeger" anno 1989

Contact

Links

Nieuws:
· Bergerac 27 juli 2007 in de stromende regen.
Na Tarbes was het seizoen eigenlijk al afgelopen. De duitse vluchten waren niet ingekorfd en door de vogelpest in Frankrijk zou er vanuit Frankrijk niet meer worden gevlogen. De duiven waren al aan het rusten, de duiven werden  onregelmatig uitgelaten, dus trainen was al in de winterstand gezet, en de duifjes zaten genesteld!
Toen er werd gemeld dat er toch zou worden gevlogen op Bergerac zijn de duiven toch nog een enkele dag op tijd  uitgelaten en werden naast een enkele oude alle jaarlingen in de mand gestopt. Op eitjes van 1 en 2 dagen moesten ze toch de reis maar gaan maken. De bewezen oude duiven werden thuisgelaten, daarook verwacht werd dat met de te verwachten weersomstandigheden het een snelle (en natte) vlucht zou worden. Het NPO had aangegeven dat het een ochtendlossing zou worden, maar de duiven werden dan toch vrijdags om 13.00 uur losgelaten. Het zou dus weer een vlucht worden voor de nachtvliegers.
Het goot de hele avond en nacht bakken met regen in Lekkerkerk. Jan had om middernacht, na de eerst gemelde duiven, nog even gekeken, maar de regen bracht hem weer in de bedstee. Uiteraard lig je dan toch aan je duifjes te denken, maar in dit noodweer zou niemand zich buiten wagen. Om 4.00 uur toch maar even kijken in de stromende regen en potv...... er zat er eentje op de pannen, als een vaatdoek 1 meter vanaf het raam van het bovenste jongenhok totaal lamgeslagen door de regen gaf hij totaal geen teken van leven. Dus moest ie gepakt worden, grotere stok om raam open te houden, half liggend op het natte dak kon de duif net gepakt worden en naar binnen worden gehaald. De duif/ring door het elektronische "oog" en de NL.06-1099805 stond geconstateerd om 04.31.36. Tot op het bot nat is het natuurlijk de vraag hoelang heeft hij wel niet al op het dak had gezeten. Het blijkt maar weer hoe onvoorspelbaar duivensport kan zijn. Het was in Lekkerkerk echt geen weer om duiven te verwachten, maar er zijn toch altijd duiven die tot ongeloofelijke prestaties in staat zijn. Misschien kwam het wel doordat de druk een beetje van de ketel was en het mega slechte weer, maar toch, het blijkt dat je als (top)melker ten alle tijden moet rekenen op zo'n wonderduifje. Het duifje kwam gelukkig redelijk snel weer bij zijn positieven en even later om 5.52.04 werd de 2e geconstateerd en om 8.15 uur de 3e en de 4e en de 5e om 8.28 uur. Om 8.41 kwam de 6e, de 1e getekende de  NL.01-1922550. Deze heeft zo ondertussen een behoorlijke staat van dienst opgebouwd en mag met recht tot een van de vaste waarden op het hok Ouwerkerk worden gerekend. Wat te denken alleen dit jaar al bij de Marathonvliegers: 37e Bordeaux, 5e Montauban, 148e Tarbes en 155e Bergerac.
Jan heeft hiermee toch weer een zeer goed jaar afgesloten. Over de 5 gespeelde vluchten waren bij de Fondclub de Marathonvliegers de uitslagen: Bordeaux 15e, St. Vincent 57e, Montauban 5e, Tarbes 3e en Bergerac 16e.
Vijf van de Tien vluchten gespeeld en toch nog 14e in de stand (met nog 1 vlucht voor de eindstand) Kampioenschap Fondclub Marathonvliegers en over 5 gespeelde vluchten één van de besten en misschien wel de beste?
 
· Montauban 24 juni 2007 beslist door neutralisatietijd.
Dat de neutralisatietijd bij de meerdaagsefond discussies oproept is met de recente overnachtvlucht op Montauban weer zeer actueel. Het nieuwe verbeterde neutralisatiesysteem ten opzichte van het "oude" systeem, is een stap in de goede richting, maar dient te worden vervolgd naar een nog meer transparant en eerlijk rekensysteem, welke vooral is afgestemd op de duiven. Die duiven die vooruitvliegen, die duiven die doorvliegen, die duiven die in de nacht vliegen, maar vooral die fondduiven die juist deze vluchten zo mooi maken. Het gaat er dus juist om die vroege duiven zo min mogelijk te benadelen en NIET om de liefhebber die iets verder vliegt met een minder vroege duif te bevoordelen. Duiven welke in de neutralisatie 3 uur later in tijd zitten en een iets verdere afstand vliegen komen ook nu nog eerder op de uitslag! Het systeem is verbeterd voor duiven in de neutralisatietijd ten opzichte van duiven na de neutralisatietijd, maar voor duiven onderling IN de neutralisatietijd is het systeem bijna als voorheen. De verbetering zou hem dus kunnen zitten door de bijvoorbeeld de neutralisatietijd te verkleinen naar de werkelijke tijd die een duif tekortkomt zou kunnen komen(!!) om door te kunnen vliegen in plaats er van uit te gaan dat duiven NIET doorvliegen en dus tussen (een half uur na) zonsondergang en (een half uur voor zonsopkomst) zonsopkomst (ongeveer 6,5 uur) allemaal gaan rusten. De afstand vlissingen - Groningen is hemelsbreed ongeveer 240km op de vlieglijn. Met een vliegsnelheid (uiteraard voor de wind) van (1500m/min) 90km/uur is dat dus circa 2,5 uur (niet) vliegen. Binnen het huidige systeem mogen ze daar dus bijna 9 uur over doen! De neutralisatietijd van circa 6,5 uur word voor de berekening gezien als een zone van ongeveer 1 uur; dus een duif geconstateerd om 00.30 uur heeft twee uur gevlogen in de neutralisatietijd en voor de berekening van de snelheid wordt (bij een lossing om 12.00 uur tot start neutralisatie = 10,5 uur) dan 10,5 uur + circa 2/6,5 uur (dus niet 12,5 uur vliegen, maar 10,8 uur vliegen) gedeeld door de afstand. Een duif die om 4.30 uur wordt geconstateerd heeft in werkelijkheid 16 uur gevlogen, maar in de berekening van de neutralisatie 10,6/6,5uur. In plaats van de afstand te delen door 16 uur, wordt de afstand door circa 10,9 uur gedeeld en zullen geconstateerde duiven op een verdere afstand binnen de neutralisatietijd dus veel voordeel hebben. Door de neutralisatie-reken-tijd meer op de duif af te stemmen zou de rekentijd niet 1 deel neutralistie van 6,5 uur moeten zijn maar bijvoorbeeld 4/6,5 deel (6,5 uur neutralisatie min het nadeel van 2,5 uur (niet) verder vliegen van vlissingen tot groningen!). Neutralisatietijd zou alleen maar nationaal gebruikt moeten worden en binnen de afdelingen is het het misschien het eerlijkst geen neutralisatijd toe te passen. Uiteindelijk moet het zo zijn dat de snelste duiven (de doorvliegers) gewoon als eerste op de uitslag komen.
 
Het bestuur van het N.P.O. komt na Montauban met het volgend bericht:
Bestuur NPO heeft het voorkomen van nachtvliegers wederom hoog op haar agenda gezet. Hoewel het nachtvliegen niet altijd te vermijden zal zijn, dienen we dit zoveel mogelijk proberen te beperken.
De aanwezige flexibiliteit in lossingstijden is daarbij een belangrijk instrument.
Bestuur NPO is de mening toegedaan dat elke lossing die in de loop van de middag bij een westen/zuidwesten wind plaatsvindt, zal leiden tot een onacceptabel aantal nachtvliegers.
 
Met deze mededeling van het NPO wordt overwogen om de meerdaagsefond vluchten met meerdaagsefondduiven en dus ook met nachtvliegers (met een normaal vluchtverloop behoort nachtvliegen juist bij de meerdaagse fond), met zuidwesten wind te nivileren naar een ééndaagsefond vlucht! Dit zou de spanning en de heroiek op zulke vluchten juist wegnemen. Bij één of meer vluchten met zuidwesten wind zal het meerdaagse fondkampioenschap niet meer dezelfde uitstraling oproepen. Er zullen éédaagsefond duiven worden ingekorfd en de meerdaagse fond verliest zijn allure, zijn uitstraling en zijn heroiek. Juist met zuidwesten wind zou misschien overwegen moeten worden ook dan de duiven niet vroeger te lossen. Bij elke wind zou de lossing altijd (uiteraard met goed weer) om bijv. 14.00uur moeten zijn om juist de waarde van de meerdaagsefond (met nachtvliegers) in stand te houden. Kortom discussies genoeg omtrent meerdaagse fond, nachtvliegers en neutralisatietijd en al met al nog veel stof om over na te denken.
 
Voor jan was Montauban na Bordeaux en St. Vincent de 3e meerdaagse fondvlucht. Bordeaux en St. Vincent leverde niet op wat gedacht werd. Vooral St. Vincent met 7 duiven, alleen de bewezen Toppers van het hok, duiven die nooit hebben gemist en alleen maar kopprijzen hebben gevlogen werd nog zenuwslopend doordat zijn twee topduiven pas na de prijzen thuis kwamen! Opgelucht dat zijn duifkes weer thuis waren en na s'maandags nog een dag hard gewerkt te hebben had Jan weer de rust en bezinning en het geloof dat het aan de duiven niet gelegen kan hebben, zij hadden de afgelopen jaren immers hun diensten meer dan eens bewezen. De duiven zagen er goed uit, natuurlijk kan het altijd beter en de supervorm is er niet, maar er werd toch met goede moed ingekorfd op Montauban. De weersvooruitzichten waren weer niet echt gunstig en de duiven werden dan ook vrijdags niet gelost. Zaterdag gingen de duiven dan toch om 12.00 los met een zuid-westen wind en al met al met redelijk weer konden duiven in "vogelvlucht" naar huis. Om vroeg te zitten had je nachtvliegers nodig, dus echte fondduiven, duiven bedoeld om vooral lang door te vliegen. Jan had toch een goed voorgevoel en liet in het Fondhok het licht branden. Bij de weduwnaars niet, zou te onrustig zijn, maar achteraf gezien misschien niet de juiste keuze. Midden in de nacht, Jan (en de halve buurt) werd door zijn 01-1922550 om 01.10.28 met de bel gewekt. Doormelden, de 1e in het inkorfcentrum, opgelucht, adrenaline, slapen / wachten, om 5 uur toch maar naar buiten en ja hoor uit de tuin van de buren kwam zijn 2e tevoorschijn, waarschijnlijk s'nachts het hok wel gevonden maar het gat van het weduwnaarshok (zonder verlichting) gemist. De eerste behoorde tot die uitzonderlijke middernachtduiven; er zijn er immers maar een enkele zo rond 01 uur geconstateerd! Zo rond 04 uur gaan de duiven (nog steeds zeer vroeg) toch vallen en zal de neutralisatietijd zijn werk gaan doen. Het blijkt keivroeg te zijn, maar uiteindelijk in 1e instantie géén teletekstduif en dat zou niet zo mogen zijn. Later na reclamatie, met dank aan een bevriende topmelker staat Jan uiteindelijk toch nog een enkel uur als 10e op teletekst! Dit duifje (en ook anderen) was in Zuid-Holland en in een straal van ruim 30 kilometer de eenna vroegst geconstateerde, dus had gewoon een kopduif op teletekst moeten zijn!! Wim Verzendaal die op St. Vincent alles en iedereen achter zich liet met de allervroegste meldingen, moest ook tot zijn teleurstelling vaststellen, dat dit systeem van neutralisatie zijn duifjes niet op waarde in de uitslag kon plaatsen.
In tijd was Jan zijn eerste duif de 2e duif bij de Fondclub Marathonvliegers en 5e in de uitslag (Nationaal waarschijnlijk de 10e prijs). De vroegste duif bij de Fondclub Marathonvliegers zat 40 minuten vroeger en vloog 6 kilometer korter en staat 6e op de uitslag! De 1e en 2e duif op de uitslag worden 3,5 uur later geconstateerd en spelen respectievelijk 21 en 26 kilometer verder. Uiteraard geweldig en van harte proficiat, want ook dat zijn natuurlijk geweldige duiven, maar met de berekende snelheid hebben die duiven wel meer als drie uur voordeel gehad! Het is dus goed om te bezien of de berekening en neutralisatie nog beter afgestemd kan worden op juist die duiven die wel doorvliegen en de klasse hebben om eerder thuis te zijn dan andere duiven.
Na een iets te magere start ( met vreselijk slecht weer) op Bordeaux en St.Vincent heeft Jan zijn duifkes weer in de top van de uitslag en heeft uiteindelijk 8 duiven op de uitslag staan. De eerste duiven waren ook zijn aangewezen duiven, dus al met al, gezien de omstandigheden, toch een redelijk mooie vlucht.
Na drie vluchten staat Jan in het Tussenstand Keizerkampioenschap Overnacht fond van Fondclub Marathonvliegers (na Bordeaux, St. Vincent en Montauban) bovenaan (gemiddelde van de 1:10 prijs/inkorfduiven + gemidelde van de twee aangewezen),
dus het gaat eigenlijk toch ook dit jaar weer goed, ook al wil je altijd meer en beter en doen de verliezen van duiven zeer veel pijn en komen supertopduiven veel te laat (maar gelukkig nog wel thuis), al met al toch weer een goede prestatie tot op heden op de meerdaagsefond van dit jaar. Jan zal niet spelen op het Keizerkampioenschap, daar het niet mogelijk en vooral niet verstandig is het gehele vliegprogamma met de huidige groep duiven te vliegen. Maar met de vluchten die wel worden meegedaan wil Jan uiteraard een zo'n goed mogelijke prestatie neer zetten en tot op heden lukt dat goed.
 
· Reportage Jan Ouwerkerk bij Duivenfotografie.nl - duivenfotografie.nl
 
 
 
· Reportage Jan Ouwerkerk bij Toppigeons.
Werkelijk een fenomeen en bij leven al een legende in de duivensport.
Speelt al vanaf zijn jeugd en zolang hij duiven heeft aan de Nationale top. Wij weten geen hok te noemen wat in zijn schaduw kan staan als het gaat om prestaties op eigen hok en met zijn duiven bij anderen.
 
 
· Bonnenverkoop P.V. de Postduif te Lekkerkerk
 
Verkoop van bonnen van vele prominenten, waaronder topspelers uit Lekkerkerk, te weten G. Luyten, C. en D. Molenaar en natuurlijk Comb. Ros en het fenomeen Jan Ouwerkerk, uit Krimpen aan de Lek: C. vd Linden, uit Rotterdam: Van Dorp en vele anderen.
 
2. Jan Ouwerkerk, Lekkerkerk
 
Zo'n naam die geen toelichting behoeft. 2e kampioen onaangewezen en 1e kampioen aangewezen van ons samenspel op de dagfond, maar ook de 1e kampioen van de overnacht in het Samenspel, alsmede de 1e duifkampioen. Net als vorig jaar weer twee keer overwinnaar van de zes overnachtfondvluchten in Samenspel en inkorfcentrum Krimpen a/d Lek. In afdeling 5 werd Jan 2e kampioen (NPO-telling) op de eendaagse fond en 2e kampioen (onaangewezen) op de overnachtfond. In 2005 was Jan nog Nationaal Kampioen Eendaagse fond en kampioen in een van de categorieen van de fondspiegel. Na twee jaar leidt Jan het Fondspiegelklassement op de Eendaagse fond. Met de duiven van dit hok zijn al tientallen liefhebbers kampioen geworden, zowel in Nederland als daarbuiten. Lees de reportages maar eens over Gerard en Bas Verkerk, Cock Groen, Kees Bosua, Klaas van Dorp en nog zovele anderen. Een jonge duif in overleg is voor ieder hok ongetwijfeld een versterking. Laat deze kans dan ook niet voorbijgaan.
 
· Reportage Eendaagse Fondspiegel - REPORTAGE
1e Tussenstand/Totaalklassement 2005-2006, Jan Ouwerkerk, Lekkerkerk
 
EENDAAGSE FONDSPIEGEL
 
1e Tussenstand / Totaalklassement 2005-2006
 
Jan Ouwerkerk, Lekkerkerk
 
 
Veertig jaar geleden kocht Jan Ouwerkerk zijn huidige woning aan de Middenhof in Lekkerkerk. Op de zolder van het huis worden duivenhokken getimmerd. Het eerste jaar wordt Jan kampioen met de jonge duiven en het jaar nadien met de jaarlingen. En deze successtory kent vervolgens geen einde. Onze hoofdpersoon is een van de weinige duivensporters die zich al tientallen jaren staande houdt in het rijk der kampioenen. En al veertig jaar vanaf dezelfde hokken! Vorig jaar had Ouwerkerk een superseizoen en was hij in onze competitie winnaar in categorie 5. Over twee jaar is deze vakman in onze competitie de beste eendaagse fondspeler van Nederland en daarom bezochten we hem opnieuw.
 
'46-VERBART'
Met nazaten van de legendarische '46' van wijlen Piet Verbart uit Druten komt de echte grote doorbraak in 1979. Jan wordt afdelingskampioen en ook in de vier jaren die volgen! Hoe onze gastheer aan deze Verbartduiven is gekomen is een verhaal apart. "Ik bracht een deel van mijn lagere-schooltijd door in het Zeeuwse Goes en daar leerde ik Piet Verbart kennen. Als kleine jongen kwam ik vaak bij hem over de vloer en natuurlijk zaten we regelmatig in het duivenhok. Als ik met straf van school werd gestuurd durfde ik nooit naar huis en dan ging ik altijd even bij Piet op bezoek. Ik vond het geweldig om met hem naar zijn duiven te kijken, hij was dan ook een échte vakman. Ik verhuisde naar Rotterdam en Verbart naar Druten. Maar de vriendschap bleef. In 1973 kreeg ik een dochter van de '57'. Deze zoon van de '46' vloog acht eerste prijzen bij elkaar en kwam toen gewond thuis, waarna Verbart hem naar het kweekhok verhuisde. Ook kreeg ik twee eitjes van de legendarische '46', die zelf schitterde met liefst vijftien eerste prijzen. Uit één van die eitjes kroop de 'Kras Zoon'. Enkele jaren later kreeg ik nog een zoon van de '46', die ik de 'Blauwe Zoon' noemde. Dit zijn mijn stamduiven geworden. Jarenlang heb ik met die Verbarten gespeeld en pas heel veel later ben ik op zoek gegaan naar bloedverversing. In mijn huidige eendaagse fondstam spelen vooral de duiven van Kees Bosua uit Dordrecht een aanzienlijke rol. Ik denk dat thans wel vijftig procent van mijn stam het bloed van zijn duiven voert. Vooral met de NL96-5666017, die ik 'De Bosua' noem, ben ik enorm geslaagd. Ze komt nog rechtstreeks uit het 'Autokoppel' van Kees en is de oma van mijn '83' en '84', maar ook van mijn beste jaarling en tweejarige van 2006. Maar ook de Verbarten zijn altijd nog aanwezig en met duiven van Klaas van Dorp & zonen uit Rotterdam ben ik de laatste jaren ook goed geweest."
 
SUBLIEME DOFFERS
De duiven worden bij Jan gespeeld op totaal weduwschap. Om een duistere reden hebben de duivinnen het de laatste twee jaar af laten weten, maar gelukkig zitten er enkele sublieme doffers op het hok. Bijvoorbeeld de nestbroers NL03-1168483 en NL03-1168484. De '83' is de beste van het tweetal en is al vanaf zijn geboortejaar de beste van het hok. Hij vliegt al kop vanaf honderd kilometer, terwijl zijn broer de '84' pas vanaf vijfhonderd kilometer echt op stoom komt. Beide doffers stonden vorig jaar bij de beste elf eendaagse fondduiven van Nederland (NPO/Eendaagse Fondspiegel). Ook dit jaar heeft Jan veel plezier beleefd aan het duo dat nu naar het kweekhok gaat.
In tegenstelling tot vorig jaar zijn de duiven dit jaar begeleid volgens een strak schema. Vorig jaar moest ik veel werken en kwam het regelmatig voor dat de duiven niet konden trainen. Of het gebeurde dat doffers, duivinnen en jongen tegelijk trainden. Het maakte toen blijkbaar allemaal helemaal niets uit. Ze vlogen de stukken eraf en na een dagfondvlucht kon je echt niet zien dat ze in de mand hadden gezeten. Als je echt de vorm te pakken hebt en je hebt ook nog eens kwaliteit op je hok, dan is duivensport niet zo moeilijk. Dit jaar hebben wel alle duiven apart en op de klok getraind, maar de vorm zoals ik die verleden jaar had kreeg ik niet te pakken en daar kun je niets tegen doen. Al mag ik niet mopperen, op de overnachtfond ben ik le onaangewezen in Sector 2 geworden en op de eendaagse fond ben ik als tweede onaangewezen in Afdeling 5 volgens het NPO-systeem geëindigd. Ik denk dat veel liefhebbers daar wel voor zouden tekenen."
 
 
FLAUWE KUL
Jan beoefent de duivensport in grote lijnen al jaren op dezelfde manier. Nieuwe poedertjes, pilletjes en speciale motivatiebakken laat hij graag aan zich voorbij gaan. Volgens mij is motivatie grote flauwe kul. Het zijn altijd dezelfde duiven die voor de liefhebber het mooie weer maken, terwijl zijn andere duiven op dezelfde manier werden verzorgd. Volgens mij gaat het alleen om kwaliteit en een goede conditie en die is alleen te bereiken als het met de gezondheid wel snor zit. Ik koppel zoveel mogelijk goed x goed. Maar net als alle andere liefhebbers heb ik meer mindere en middelmatige dan goede duiven. De bewezen goede gaan tegen elkaar en voor de rest let ik ook een beetje op bouw en afstamming Als ik iets aanschaf dan probeer ik ze natuurlijk wel van de beste duiven van de liefhebber waar ik ze ga halen te krijgen, anders heeft het weinig zin. Verder wil ik 'complete' duiven Dat zijn duiven die kop kunnen vliegen van 100 tot en met 700 kilometer. Ze hebben geen grote fouten en zijn duiven uit één stuk waar je niet zomaar doorheen pakt. Ogenkleur zegt me niets, wel de blik van een duif!"
Sinds enkele jaren is het voersysteem van de duiven aangepast. Ik ben meer erwten en peulvruchten gaan geven, maar minder gerst. Ik ben er van overtuigd dat dit voor de fond beter is, maar aan de andere kant twijfel ik of deze methode goed is voor duivinnen op weduwschap. Die presteren bij mij de laatste jaren namelijk beneden de maat. Normaal gezien gaf ik al mijn duiven hetzelfde voer, maar volgend jaar ga ik de duivinnen iets anders voeren. Meer zoals ik dat vroeger deed. Als je op niveau wil blijven presteren, moet je niet bij de pakken neerzitten!
 
 
Falco Ebben   Nationale Eendaagse Fondspiegel 2006
 
· PORTRET - Portret in het kort van Jan Ouwerkerk - bonnenverkoop Afd.5 N.I.C. Krimpen aan de Lek
.
.