Uit het archief 2007 van Toppigeons: Cock Groen uit Hazerswoude

Cock Groen uit Hazerswoude, één van de tophokken in Zuid-Holland. Tot het overlijden van zijn vader in de zomer van 2003 altijd spelend onder de naam P. Groen & Zn. In 2002 werd door Cock een woning gekocht, ook in Hazerswoude, erg landelijk gelegen en met de nodige ruimte voor het plaatsen van duivenhokken. Sinds 2002 woont Cock dus op zijn nieuwe adres en daar heeft hij ook een tuinhok laten bouwen van 12 meter bestaande uit 2 afdelingen voor de jonge duiven, 2 afdelingen voor de weduwnaars en een afdeling voor de weduwduivinnen met aan die duivinnenafdeling nog een ren zodat de duivinnen naar keuze binnen en buiten kunnen zitten. Voor de hokken heeft hij een lichtgewicht ren laten maken die zodanig is geconstrueerd dat deze gemakkelijk verplaatsbaar is (met een ophangsyseem zodat deze zowel voor de jonge duiven als voor de weduwnaars dienst kan doen, bijv. om ze een bad te geven. Goed over nagedacht en een tip voor velen.
De basis van deze kolonie komt eigenlijk van 3 absolute tophokken, als eerste van Jan Ouwerkerk in Lekkerkerk waar Cock en zijn vader sinds 1989 duiven hebben gehaald en ook bevriend mee zijn geraakt. Jaarlijks worden er daar wel wat duiven uit het allerbeste bijgehaald, alleen in 2007 is het er niet van gekomen. Deze duiven zijn aangevuld met duiven rechtstreeks van Kees Bosua ( eerst via een bon) en in 2005 nog wat extra's bijgehaald, dat past natuurlijk wonderwel bij de duiven van Jan Ouwerkerk waar ook een belangrijke inbreng van Kees Bosua in zit, althans voor de programmavluchten. Ook heeft Cock in 2001 de weg naar Jan v.d. Pasch gevonden (na een ontmoeting op de Olympiade in Kaapstad) en er 4 eieren gekocht waaruit 2 werkelijke supers zijn gekomen die nog steeds voor een klassevererving zorgen. Deze voltreffer (want 4 eieren kopen waaruit 2 kanjers komen mag toch wel een voltreffer heten) heeft de onderlinge band verstevigd zo sterk zelfs dat er aan samenkweek is gedaan. Niet zo maar met een paar duiven maar met het beste van beiden. Iedereen kent natuurlijk de wonderduif "LOWIEKE" van Jan v.d. Pasch, welnu die samenkweek is gedaan met LOWIEKE en de wonderduivin "DE 26" van Cock Groen, de absolute stamduif van het hok. Nazaten hieruit dragen mede zorg voor de sterke basis die is opgebouwd. Deze "26 duivin" heeft hij zelf gekweekt uit een stamdoffer van Jan Ouwerkerk met als duivin een halve Ouwerkerk x Janssen. Deze duivin werd zelf al de 2e beste duivin in de Vredesduifcompetitie als jaarling en het jaar erop 9e beste duivin bij de Vredesduif en 11e beste duivin in WHZB en als driejarige weer 16e in de competitie Bestof the Best. Maar wat te denken van haar kinderen? In 2001 werd een dochter 7e beste duivin, een andere duivin werd in 3e in 2004, weer een andere duivin werd 8e in 2006 en ook de 12e plaats bij de jonge duiven was voor een nazaat van deze crackduivin. Geen wonder dat met zo'n basisduif een hok is op te bouwen.
We vinden bij Cock Groen 3 ijzersterke basislijnen waarmee al die successen zijn behaald, te weten; Jan Ouwerkerk - Kees Bosua en Jan v.d. Pasch, niet zomaar een duifje maar wel uit het allerbeste van deze 3 grote namen in de duivensport.
Enkele resultaten door Cock Groen behaald en dit uitsluitend in groot verband (Afdelingsniveau) tegen 2000 leden:
In 2006 werd hij 6e op de Sprint (vitesse) vluchten met de NPO telling, maar ook 1e Kampioen Midfond Onaangewezen en ook 1e Kampioen Midfond volgens de NPO telling.
Ook in 2004 werd hij al 1e Kampioen Onaangewezen op de Midfond.
In 2007. 2e Kampioen Aangewezen en 3e Kampioen Onaangewezen op die Vitesse met ook 3e duifkampioen.
10e Kampioen Midfond Onaangewezen en 8e Kampioen Aangewezen Midfond
Met de jonge duiven; 1e Kampioen Onaangewezen, 1e Kampioen NPO telling en 2e Duifkampioen.
De verwachtingen voor 2008 zijn gezien de fantastische kweek en resultaten met de jonge duiven van 2007 hoog gespannen.

Uit archief De Duif:

Cock Groen stopt: