Wie heeft ze beter

Voorwoord

JK Ouwerkerk

Stamboom

Superduiven

Uitslagen 2011 Teletekst 2011

Teletekst 2006

Teletekst 2005

Reportage archief 1972-1990

Nieuws

De Kampioen uit Lekkerkerk

Wegen naar Rome

"Groten van Vroeger" anno 1989

Contact

Links

Reportage en bijzondere duiven uit verkooplijst 1981
 
 
Gedeelten uit 1e verkoop Jan Ouwerkerk in 1981
 
 
ZONDAG 27 SEPTEMBER IS HET ZOVER
 
Dan brengt "Stuntman" JAN OUWERKERK uit Lekkerkerk een volledige ronde jongen van zijn "Stuntvliegers"in de verkoop.
 
De verkoop vindt plaats in het DC + VB gebouw (Dordse Bond) aan de Weeskinderdijk
 
Reportage
 
Stuntman Jan Ouwerkerk, Lekkerkerk
 
Slaat weer genadeloos toe vanuit Corbeil
 
De wonderduivin van Jan Ouwerkerk
 
De laatste midfond vlucht op het oude duivenprogramma was weer traditioneel vanuit
Corbeil, waarop de bonden in Z.Holland (RPB, Kuststrook, Afd. West en Afd. C) weer tesamen concoursten, dit is een samenspel waarin alle groten strijd leveren. De winnaar van deze Corbeïl werd Jan Ouwerkerk uit Lekkerkerk, de man die ik in het voorjaar de naam van "Stuntman" toebedacht en zoals het zich verder ontplooit heeft niet ten onrechte, Kijk maar naar de bloemlezing van een jaar spel van deze vedette.
Het begon allemaal op St .Ghislain in de Lek en Merwe tegen 2213 duiven. Op deze vlucht had Jan er 67 ingekorfd (ofwel heel de veestapel). Zijn uitslag zag er zo uit : 1, 6, 8,9, 11, 13, 17, 21, 24, 26, 29,33,35, 36, 46, 51, 54, 55, 62, 68, 70, 82, 100 enz. Op de 213e prijs was Jan gestopt met klokken 32 waren er toen thuis, ofwel nagenoeg 50% 1 op 10.
De week erna naar Noyon met dezelfde ploeg tegen 2332 duiven en weer stond er geen maat op : 1e (met dezelfde jaarling duivin, die vorige week ook de eerste vloog) 3, 5, 9, 10, 11, 16, 23, 35, 36, 38, 43, 49 enz.
De volgende vlucht, die hij op zijn naam schreef was Corbeil, met 52 mee tegen 1663 duiven werd zijn serie zo ingezet 1, 4, 14, 31, 34 enz.
Orleans, de klassieker bij uitstek, schreef hij ook op zijn naam en wel tegen 1369 duiven met de doffer die ook vorig jaar als jonge duiven de eerste won van deze vlucht. De op één na laatste midfondvlucht was ook Corbeil (deze vlucht schijnt Jan op het lijf geschreven) met 34 mee tegen 905 duiven werd het : 1, 2, 3, 4, 18, 21, 24, 25, 2'7, 30, 31, 38 enz. (22 prijzen). De laatste Corbeil werden er twaalf ingekorfd en werd het zelfs de eerste in de CC Zuid Holland tegen 4976, duiven :1, 10, 20,273, 341, 342 enz.
Tot slot gingen de oude duiven naar Bergerac (een loodzware vlucht met de beste duiven vooraan) en alweer werd het een zegetocht voor zijn vliegploeg, tegen 464 duiven in de Lek en Merwe was het 1, 4, 5, 11, l3 enz~(l0 van de 17).
In de afd, zag zijn uitslag er zo uit (3050 duiven) 5, 25, 34, 77, 102 enz.
Deze laatste vlucht bewijst eens te meer de veelzijdigheid van Jan Ouwerkerk. Zijn stam domineert net zo makkelijk op een vitesse vlucht als op een overnachting. Beslist all-round duiven, zoals de "7l". Deze atleet pakt op Corbeil 2 weken voor Bergerac de 16e prijs in de afdeling tegen 3785 duiven en op Bergerac weet hij zich weer als 77e te klasseren tegen 3050 duiven.
DE STAMOPBOUW
die ten grondslag ligt aan deze duiven werd in hoofdzaak bepaald door de kruising van typische vitesse duiven x het echte fondsoort. Zo zijn het op de vitesse de Jansens via v, Dongen uit Sliedrecht (hiervan bezit Jan een geweldige kweker) en via Verbart uit Druten, die de dienst uitmaken (ook de verlengde sprint tot plm. 600km).
De derde basis vond Jan in Woerden bij de gebr. Kamerbeek. Voor het pure fondwerk ging Jan putten aan de bron in Nw, Vossemeer en wel bij Marijn van Geel, alwaar hij uit al de toppers jongen en of eieren meenam. Bij deze jongen zaten twee kweekduiven, die echte kampioenen op de wereld hebben gezet, nl, "De Zn-Dolle" en de "Sproet duivin", In hetzelfde dorp als waar Jan woont, speelde al jaren ene Piet Halewijn jan en alleman onder tafel op de overnacht. Ook hier zat hij niet stil, want deze topduiven die bij Piet voor die weergaloze prestaties zorgden, hebben allen voor een bepaalde tijd bij Jan in de ren gezeten voor samenkweek (en beiden zijn er goed mee geweest).
Nog een leuke anecdote omtrent deze fondduiven, Een aantal jaren is Jan bevriend met
Wim Verzendaal uit Strijen en deze wilde uiteraard ook wel een paar goede duiven. Nu wil het toeval, dat Jan een gruwelijke hekel heeft aan bonten en tussen de van Geel's en Halewijn's zit nogal eens een bonte of meeuw. Wim, die naar geen kleur keek, heeft ze toen allemaal meegenomen (die bonte krengen). Nu op St.Vincent wint hij nationaal de auto: juist ja, met zo'n bonte. Op Bergerac was het weer raak en nu wint hij de 10e prijs in de afdeling tegen 3050 duiven (en warempel dit keer weer zo'n meeuw).
HET SPEL
dat Jan speelt, waarop zijn duiven zo fabelachtig komen, is het weduwschap met doffers en duivinnen. Dit spelsysteem hanteert hij al vanaf de tijd, dat hij in de duivensport stapte. Je zou hem een pionier van deze spelsoort kunnen noemen.
Een paar dingen omtrent deze wijze van spelen, die ik bij hem mocht optekenen zijn : (hopelijk heeft u er wat aan) de duivinnen worden altijd krap gevoerd. Want, als je maar even toegeeft aan de voerbus, dan komen er eieren en is vroeg-draaien verleden tijd. De duivinnen gaan ook week in week uit de mand in (mits de conditie dit toelaat). Bij Jan zitten de duivinnen op zg. schabjes (geen loketkast). Een frappante uitspraak die hij deed over de hokbevolking was:
"Als je veel duivinnen op het hok hebt zitten, wordt er minder snel onder elkaar gekoppeld". Een duivin, die niet mee gaat, wordt in de week die erop volgt ook niet meer in het hok gezet, want onherroepelijk gaan ze contact zoeken met hun seksgenoten.
Merkt u het verschil met e.v. Westerhuis uit Gouda? Deze sluit zijn duivinnen in de week allemaal apart op en moet ze met de vlag in de lucht houden, terwijl hij ze allemaal hij elkaar op een hok heeft zitten en als ze los zijn, moet hij ze na een vol uur vliegen uit de lucht roepen. (Twee grote kampioenen met hetzelfde systeem, maar toch anders). Maar allebei hebben ze één ding gemeen, ze zijn in het bezit van wonderbare duiven en weten er ieder op hun manier uit te halen, wat erin zit.
ENKELE TOPPERS
van het hok Ouwerkerk zijn o.a, "De 61" (H77-1 13861). Deze duivin won dit jaar o.a. de 1e prijs in de CC Zuid Holland van Corbeil tegen 4976 duiven plus nog een hele resem andere kopprijzen, Een volle broer van haar, "DE 51" won de 1e prijs in de afdeling van St. Dizier en de 1e prijs Orleans ook in de afdeling tegen duizenden duiven. Het koppel waar deze vooruitvliegers uitkomen zijn : vader, de "61 ", gekregen als ei van de gebr. Kamerbeek uit Woerden en de duivin is er één uit de lijn van de "46" Verbart. Als pronkstuk van de kolonie Ouwerkerk fungeert ongetwijfeld de H79-1233855, "De Wonderduivjn", die zijns gelijke niet kent. Als jaarling won ze kopprijzen aan de lopende band en dit tot Bergerac. Maar haar ware kracht ligt op Corbeil, want hierop heeft ze tot nu toe haar kopprijs nog nooit gemist. Een summiere opsomming van een paar uitslagen die ik toevallig wist (want Jan weet wel, dat ze vroeg vliegen, maar alles eens netjes opschrijven, dat wordt wel eens vergeten). Op het Bondsconcours Corbeil pakte ze de 2e prijs tegen een geweldig aantal (achter een duif van Jan zelf). Dit was vorig jaar. Dit seizoen wint ze van Corbeil de 1e prijs tegen 905 duiven in de Lek en Merwe en de week daarop (weer van Corbeil) de 10e prijs in de CC Zuid Holland tegen 4978 duiven. Ze werd gekweekt uit een zoon van de "46" van Verbart x de " 12)) (deze duivin won in één seizoen 9x onafgebroken prijs bij de eerste 4 in de vereniging). Deze "12"komt weer uit een dochter van de "57" van Verbart.
Tot Slot
Van deze reportage zullen we aan de hand van de behaalde kampioenschappen laten
zien tot welke hoogte zijn ster gerezen is:
1979: 1e gen. kamp. Afd. C (2600 leden) + 1e gen. kamp, CC Zuid Holland,
1980:1e gen. kamp, Afd. C (2600 leden)
Dit seizoen kon hij zijn titel in de cc Zuid Holland niet verdedigen, omdat de afd. C niet mee kon doen aan deze Concoursen. Dit jaar ziet het ernaar uit dat hij de trilogie gaat volbrengen en voor de derde keer in successie kampioen van heel de afdeling gaat worden (met nog 1 vlucht te gaan, staat hij nog steeds bovenaan).
Als hij hierin slaagt, is hij bij mijn weten de eerste melker in de afdeling die het presteerde om drie keer op rij Generaal Kampioen te worden, Maar laat ik niet op de dingen, die nog komen moeten, vooruit lopen. Jan en Annie, nog bedankt voor de hartelijke ontvangst en tot de volgende keer.
 
 
De stamduiven waar Jan alles aan heeft te danken:
 
Stamduif nr.1
 
"De Stamduivin" NL.73-488433. Een wonder van een kweekduivin, alles wat maar enigszins aan deze duif verwant was, won 1e en kopprijzen met het meest mogelijke gemak.
Jan kocht haar bij Verbart uit Druten als een dochter van de "57". De "57" won 8x de 1e in de kring, op zijn beurt is hij weer een zoon van de "46" en deze won maar liefst 15x de 1e.
 
                                                                                                                                      Vechter NL.57-400174
                                                                                                                                                      van de Klak
                                                                                       NL.65-1384946                      
                                                                                       de "46" Verbart                    Witpenneke NL.54-796196
                                              NL.68-247657                
                                              de "57" Verbart             NL.67-797296                       de "Meeuw" Dr. Linssen
NL.73-488433                                                             "Kras Meeuw"                      
“de Stamduivin”                                                                                                          "Kras 87" Dr. Linssen
                                               NL.68-427695                NL.65-1384933
 
 
Stamduif nr.2                                          
 
"Zoon 46" NL.73-764633 aangeschaft bij Verbart Druten. Is een zoon van de "46" x "Kras Meeuw", dus een volle broer van de "57".
                                                                                       Vechter NL.57-400174                    
                                                                                       van de Klak                     
                                               NL.65-1384946             
                                               de "46" Verbart            Witpenneke van de Klak Reusel
                                                                                       NL.54-796196
NL.73-764633                                                                                 
“Zoon "46”                                                                   de "Meeuw" Dr. Linssen
                                               NL.67-797296               
                                               "Kras Meeuw"               de "Kras Meeuw" Dr. Linssen
 
 
Stamduif nr.3
 
NL.72-1338022 "Blauwe Zoon 46", rechtstreeks Verbart uit Druten. Is een zoon van de "46" met een dochter van de "Apollo" Dr. Linssen.
 
                                                                                       Vechter NL.57-400174                    
                                                                                       van de Klak                     
                                               NL.65-1384946             
                                               de "46" Verbart            Witpenneke van de Klak Reusel
                                                                                       NL.54-796196
NL.72-1338022                                                                                   
“Blauwe Zoon "46”                                                                  
                                               NL.64-1246911                  
                                               "Dochter Apollo" Dr. Linssen              
 
 
Stamduif nr.4
 
NL.72-1618626 "De van Dongen" komt uit twee rechtstreekse Janssen van Arendonk duiven en werd bij Jan vader en grootvader van heel veel goede duiven.
 
 
                                               B70-6685159 rechtstreeks gebr. Janssen Arendonk 
                                               "De winterjong van 57"
NL.72-1618626                  
"De van Dongen"                                                                  
                                               B71-6719013 rechtstreeks gebr. Janssen Arendonk 
                                               "Lichte v.v. Bange"       
 
 
Stamduif nr.5
 
NL.76-2454338 "Zoon Dolle", rechtstreeks van wijlen Marijn van Geel, Nieuw Vossemeer. Een buitengewoon goede kweker, speciaal voor de grote fond. Grootvader van autowinnaar Wim Verzendaal en  een dochter van de "38" won een 7e Bergerac 6.197 d.
 
                                                                                                                
                                               2052951 "Dolle"                        61-145676 "Oude Aarden"
                                               3e nat. St.Vincent '75            
                                               3e nat. Dax '75                          63-306428 "Oude Bl.Witpen"
NL.76-2454338                                                                                   
"Zoon Dolle"                                                                  
                                               2260516              Dochter "Lange" 
 
 
 
Stamduif nr.6
 
NL.75-2454373 "De Sproet" duivin, rechtstreeks van wijlen Marijn van Geel, Nieuw Vossemeer. Een kleindochter van haar wint bij Wim Verzendaal auto op nat. St. Vincent 1981.
 
                                                                                                                
                                                                       kleinzoon "Lange"   
                                               2321156       
                                                                       kleindochter "Dolle"     
NL.75-2454373                  
"De Sproet "                                                                                   zoon "Lange"                                         
                                                                        ?                                
                                                                                                         Zuster "Dolle"
                                               2321151                                            
                                                                                                         kleinzoon "Lange"
                                                                        ?                              
                                                                                                         kleinzoon "962"
                                                                                                       
Stamduif nr.7
 
NL.75-896875 "De Halewijn", is een dochter "07" van wijlen P. van Halewijn uit Lekkerkerk. De "07" won in haar vliegjaren 1972 t/m 1975 de 21e, 112e, 96e en 56e Nationaal St. Vincent.
 
 
Stamduif nr.8
 
NL.75-2454372 "Zus Sproet" , rechtstreeks van wijlen Marijn van Geel, Nieuw Vossemeer.
 
 
Stamduif nr.9
 
NL.74-1591861 De "De Wit Doffer", van Gebr. de Wit Koudekerk aan de Rijn en is een zoon van de duivin die in 1974 5e Nationaal St. Vincent won.
 
 
Prestaties:
Deze uitslagen zijn behaald in de Kring Lek en Merwe.
 
Jan Ouwerkerk wint in de laatste 3 seizoenen maar liefst 17 keer de 1e prijs.
1979: Strombeek       2644 d  1e
           StGhislain         1174 d  1e
           Orleans               981 d  1e
           Bergerac             373 d  1e
1980: Strombeek       1878 d  1e
           Strombeek        2123 d  1e
           St.Ghislain        3309 d  1e
           Quentin             2019 d  1e
           Compiegne       1945 d  1e
           Corbeil              1356 d  1e
           Orleans               755 d  1e
1981: StGhislain         2213 d  1e
           Noyon                2332 d  1e
           Corbeil                 905 d 1e
           Corbeil               1662 d 1e
           Orleans             1369 d  1e
           Bergerac             464 d  1e
 
 
Waar Jan zijn naam van ,,Stuntman" aan heeft te danken zijn o.a. de volgende uitslagen:
 
1979:
Soignies 1618 d. 2-5-11-1 3-35-40-43-47-53-65-69-86-109 18 mee
St.Ghislain 1174 d. 1-3-10-11-15-16-35-55-62 12 mee
Strombeek 1859 d. 267-8-10-13-enz.
St.Dizier 740 d. 3-4-7-8-10-13-enz.
Bergerac 373 d. 1-8-9-11 -18-enz.
 
1980:
Strombeek 1878 d. 1-2-4-8-9-11-23-33-37-43-49 (27 pr.van de 33)
St.Quentin 2019 d. 1 -2-4-7-21 -22-23-24-25-enz. (38 mee 20 prijzen 1 op 10)
Compiegne 1945 d. 1-3-6-7-8-9-12-13-15 17- 18-20-22-23-24-25-32-33•-39-enz. (40 mee 19 keer 1 op 50
St Vincent 359 d. 2-7-13-34-56-55 (10 mee)
 
1981:
St.Ghislain 2213 d. 1-6-8-9-11 13-17-21 24-26 29-33-35-36-46-51-54-55-62-68-70-82-100 (67 mee 31 keer 1 op 10)
Noyon 2332 d. 1-3-5-9-10-11-1623-28-35-3638-43-49-50-enz. (67 mee 34 prijzen)
Corbeil 905 d. 1-2-3-4-18-21 -24-25-27-30-31-38 (34 mee 21 prijzen)
Bergerac 464 d. 1-4-5-11-13-27-63-69-82-96 (17 mee)
 
Ook in groot verband weet Jan uit te blinken: in 1980
Bondsconcours Corbeil 6358 duiven 6 mee: le-2e-27e
In 1981 Bergerac Bondsconcours 17 mee: 7e-53e-79e-171e-219e-442e-897e-973e-1130e en
Corbeil in de C.C. Zuid-Holland 4976 duiven: le- l0e-20e-273e-341e-342--enz. (12 mee)
 
 
KOPPEL 2
 
Koop 3-1683658 en koop 4-1683669
 
        LET OP!        LET OP!        SUPERKLASSE!
 
VADER:        Stamduif nr. 2 H73-764633 ,Zoon 46 Verbart". Jan Ouwerkerk schafte aan rechtstreeks bij Verbart uit Druten, zijn volledige afstamming is als volgt: vader: H65-1384946 ,,de 46" een fenomeen op de vluchten, won 15 keer de 1e prijs in de kring. Hij is een zoon van het wonderkoppel van De Klak uit Reusel: ,,Vechter" H57-400174 x , ,Witpenneke" H54-796196 en moeder is ,,Kras Meeuw' H67-797296, een dochter van de ,,Meeuw" van Dr.Linssen uit Helmond.
De Stamduif nr. 2 is dus ook een volle broer van de ,,57' Verbart met zijn 8 eerste prijzen in de kring. Moeder: Stamdujf nr. 1 H73-488433 de ,,Stamduivin" rechtstreeks Verbart Druten, met als afstamming Vader de ,,57" H68 427657, deze zoon van de , 46" won 8 keerde le prijs in de kring.
De ,,57" komt uit de ,,46" x ,,Kras Meeuw '. Moeder is H68-427695 van Verbart.
 
Dus de vader van Stamduif nr. 1 plus de vader van Stamduif nr. 2 winnen samen 23 keer de le prijs in de kring.
 
Dat Jan Ouwerkerk met de aanschaf van deze duiven een gouden zet heeft gedaan, bleek al zeer snel want in enkele jaren tijd, werden deze duiven de ouders en grootouders van die weergaloze ploeg,stuntvliegers'.
 
Hier een kleine opsomming wat hun kinderen en kleinkinderen zoal presteren op het hok van Jan
Ouwerkerk:
 
H77-113861 dochter nr. 1 won o.a.: le prijs Corbeil 4976 d.; le pr. Strombeek 2123 d. + kamp.duif Afd. C 1979
H78 220004 kleinzoon nr. 1 won o.a.: le pr. Strombeek 1878 d., 3e prijs Compiegne 1269 d., 4e pr Compiegne 1701 d.
H79-1233855 ,,Superduivin" dochter nr 2 won o.a.: 1e pr. Corbeil 905 d.; 2e pr. St.Quentin 2019 d.; 2e pr Corbeil 6358 d (achter hokgenoot).
H74-1722412 dochter nr. 1 won 9 vluchten achtereen in de eerste 4 in de vereniging, maar zij is ook de moeder van de ,,Superduivin",
H77-1113857 kleinzoon nr. 1 won o.a. le pr. Chateau roux 409 d.; 2e pr. Strombeek 1878 d.
H80-388007 dochter nr. 1 Won o.a. 2e pr. Corbeil 905 d.
H77-1113876 kleinzoon nr. 1 won o.a. 5e pr Duffel 2301 d.; 8e pr. Compiegne 1701 t; 10e pr. Compiegne 995 d.
H77-1113919 dochter nr. 1 won o.a. 2e pr. Soignies 1618 d.; le pr. St.Ghislain 1174 t; 27e pr Corbeil
6358 d.
H79-1233857 dochter nr. 1 won o.a. le pr. Corbeil 1356d.
H77-1114000 kleindochter nr 1 won o.a. 30 pr. St. Dizier 740 d; 3e pr Noyon 2332 d.
H80-388053 kleindochter nr. 2 won o.a. 1e pr, St. Ghislain 2213 d.; 1e pr. Noyon 2332 t
 
Zijn het geen wondere kweekduiven, ik denk dat u wel gelijke maar beslist geen betere duiven kunt vinden. Wat zou u trouwens verder zoeken, hier zijn ze nu, laat deze kans niet glippen, wie weet hoelang het duurt eer u weer zo'n kans krijgt.
 
KOPPEL 8
 
Koop 14-1683606 en Koop 15-1683607
 
Een koppel "stuntvliegers" zonder weerga.
 
Vader: H78-220004 een weergaloos goede weduwman van een superieure klasse: 7e pr. Compiegne 1711 d, 1e pr Strombeek 1878 d, 4e pr St Quentin 2019 d, 8e pr Strombeek 1859 d, l6e pr Orleans 1091 d, 4e pr Compiegne 1701 d, 3e pr Compiegne 1269 d, 8e pr St Ghislain 2213 d, 4e pr Corbeil 1662 d,  enz. Hij won ook 8 keer achtereen in de eerste 25 van de Lek en Merwe in 1980.
Zijn vader is de al eerder genoemde ,Stijve' uit ,,Stamduivin" x ,,van Dongen" en de moeder is het ,,Donker" uit ,Zoon Dolle' & x "Dochter 07" P van Halewijn.
Moeder De "Superduivin" H79-1233855 de hoofdpion uit de ploeg, "stuntvliegers" , won o.a. 7e pr Cornpiegne 1945 d,  2e pr St Quentin 2019 d , 4e pr Noyon 961 d 22e pr Compiegne 1269 d 18e pr Strombeek 2644 d , 2e pr Corbeil 6358 d in Bondsconcours, 10e pr Corbeil CC Zuid-Holland 4978 d 1e pr Corbeil 905 d. 6e pr St Ghislain 2213 d, 7e pr Compiegne 995 d, 29e pr Orleans 981 d, 37e pr. Strombeek 1878 d, 14e pr. Compiegne 1612d, enz,  enz.  Ishetgeen wonder?
(het zijn allemaal prijzen zonder dubbeling)
De vader van de "superduivin" is Stamduif nr 2, de "Zoon 46" Verbart en de moeder is de ,,12" dochter van de Stamduif nr. 1 ,,de Stamduivin".
 
Ze zeggen weleens de goede komen uit de goede; de keus Is aan u.