Jan Ouwerkerk, Lekkerkerk, de allersterkste in de C.C. Zuid-Holland 1987

Met Jan Ouwerkerk had de CC Zuid- Holland in 1987 een kampioen, die het tegendeel is van een eendagsvlieg. Al vele kampioenschappen wist Jan in groot verband te behalen.
Om niet in herhaling te treden, na de vele reportages, welke er al van hem gemaakt zijn, hebben we ditmaal meer aandacht besteed aan het maken van foto's van deze crack.
We boden Jan (r) een mooie foto van zijn topduiven aan. Foto's Peter van Raamsdonk.

Jan geniet in Zuid-Holland grote bekendheid, maar ook landelijk heeft hij zijn naam gevestigd en hij wordt ook wel de Stuntman van Lekkerkerk genoemd. Wat ik niet wist is dat Jan een zoon is van de bekende Rotterdamse Ouwerkerk, die naam verwierf door zijn geweldige uitslagen op de vluchten vanuit Engeland.

VERSCHILLENDE BASISLIJNEN
Jan heeft het dus niet van een vreemde. Van zijn vader en van Cappie de Groot leerde Jan hoe hij met duiven om moest gaan.
De eerste duiven zocht hij bij liefhebbers welke min of meer een eigen stam hadden opgebouwd. Zo kwam hij in contact met Piet Verbart en bekwam hij duiven rechtstreeks uit de legendarische '46' en uit diens zoon de '57', welke samen maar liefst 23 eerste prijzen hadden gewonnen. Deze twee bleken later geweldige kwekers te zijn. Ook kwamen er duiven van Gebr. de Wit uit Koudekerk a/d Rijn bij. Verder haalde hij bij Marijn v. Geel een zoon van de 'Dolle' en bij Wim Versendaal de grootouders van de autowinnaar. Ook de samenkweek met duiven van Piet Halewijn, welke in de jaren '70 zeer hard vloog op de overnachtfond leverde een aandeel in de hedendaagse successen. Later kwamen er vanuit Itegem de Houbenduiven bij en deden aankopen bij Klaas Krom, welke een eigen stam had opgebouwd waarmee prima uitslagen behaald werden, een duit in het zakje.
Staande in de deuropening zie je al gauw dat je hier te maken hebt met een kolonie duiven, welke in een prima gezondheid verkeert. Als je er even later enkele van in handen neemt, dan krijg je meteen een indruk hoe de ideale postduif er uit moet zien. Zachte pluim. niet te dik, korte achtervleugels, een niet te brede rug en glanzende ogen.

Arie Langenberg en Cint Vogel. Een van                                  De zolder van huize Ouwerkerk is omgebouwd                   In de nok zijn de fondduiven gehuisvest.
Jan's favorieten houdt ons nauwlet-                                        tot duivenverblijf.
tend in de gaten

WAT ZE ETEN
De duiven vliegen eenmaal daags uit, ook al omdat Jan al vroeg de deur uitgaat. De doffers zitten altijd in de broedbak, de duivinnen normaal op het schapje. Er wordt lichte mengeling gevoerd, dat betekent dat er veel gerst aan wordt toegevoegd. De duivinnen worden altijd getoond voor het inmanden. Na de vele vluchten gaat er wat ontsmettingsmiddel in het drinkwater. Als het hoognodig is, wordt een dierenarts ontboden. Verder geeft hij het gehele jaar door wortelen. Vitaminen daarentegen zien zijn duiven nooit. Vermeldenswaardig is dat er veel snoepzaad wordt gegeven. De klok geeft aan wanneer er gevoerd moet worden. Met andere woorden: hier gebeurt alles stipt op tijd.

NL 82-862147 'Superstar', dochter 'Superduivin'.                             NL 73-764633 'Kraszoon '46 vader van o.a. 'Superduivin'.

GEZONDE RIVALITEIT
De familie heeft vele vrienden, onophoudelijk rinkelt de telefoon. Jan's grootste rivaal Molenaar is tevens een plaatsgenoot. Het was een spannende strijd, Molenaar zat Jan dicht op de hielen, helaas voor hem moest hij afhaken. Maar dat is de sport, een vlucht fout en je telt niet meer mee. 'Met al mijn concurrenten in Zuid-Holland bestaat een vriendschapsband. Zo hoort het ook', zegt Jan. En vervolgens: 'Dit heb ik altijd graag willen winnen, het Keizer Kampioenschap in de C.C. Zuid-Holland.'
Bij al de huldeblijken wil Jan graag zijn vrouw An betrekken, zij is het immers die een groot aandeel heeft in de successen van haar man. Jan en An zijn dan ook met recht een fantastisch koppel.
Jan en Annie, een fantastisch koppel

KAMPIOENSCHAPPEN 1987
Afd. C (2200 1.):
1e generaal Rayon 2 onaangewezen; 5e generaal Rayon 2 aangewezen; 1e fond algemeen onaangewezen; 1e fond Rayon 2 onaangewezen; 1e jong algemeen onaange-
wezen; 1e jong Rayon 2 onaangewezen; 6e fond algemeen aangewezen; 4e fond Rayon 2 aangewezen; 2e jong algemeen aangewezen; 2e jong Rayon 2 aangewezen; 5e kamp. generaal aangewezen; 1e kamp. generaal onaangewezen.
CC Lek en Merwestreek 220 l.:
1e vitesse; 1e midfond; 1e jong; 1e jonge duiven.
CC Zuid-Holland:
Keizer Kampioen
4e kampioen eendaagse vluchten onaangewezen.
2e kampioen eendaagse vluchten aangewezen.
NL 86-1113080 De 'Parel'. Won in 1987 1e La Souterraine CC Zuid-Holland van 6.807 duiven.
Dit was het dan voorlopig, we komen vast nog wel eens terug

Arie Langenberg